Η οικογένεια Φίλιας
Γεώργιος Βασιλείου Φίλιας: επίσης αποκαλούμενος Παπαβασιλείου, θείος του Βασίλη Φίλια, αδελφός του πατέρα του Ιωάννη Φίλια
Χημικός και σημαντικός αξιωματικός του Μεσοπολέμου:
- Συνέβαλε αποφασιστικά στην αναδιοργάνωση του ελληνικού πυροβολικού μετά την καταστροφή του 1922.
- Οργάνωσε τη σχολή Χημικού Πολέμου και συνέταξε σχετικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευομένους αξιωματικούς.
- Συμμετείχε στο σχεδιασμό της θωράκισης των οχυρών της γραμμής Μεταξά και της κατάρτισης του σχεδίου πυρός για την άμυνά της.
- Ως αρχηγός του 6ου Γραφείου του Γενικού Επιτελείου σχεδίασε και οργάνωσε την πολιτική επιστράτευση της χώρας για την περίπτωση πολέμου.
- Υπήρξε μέλος των κυριοτέρων αποστολών για την προμήθεια πολεμικού υλικού όλων των κατηγοριών από το εξωτερικό.
- Ως υπεύθυνος βολής των δύο αντιτορπιλικών, που έκαναν επιχείρηση αντιπερισπασμού στα μετόπισθεν των ιταλικών γραμμών στην αρχή του ελληνο-ιταλικού πολέμου υπήρξε ο κύριος συντελεστής επιτυχίας της σχετικής επιχείρησης.
- Μετά την κατάρρευση του μετώπου και την κατοχή της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα, εξασφάλισε την διάθεση του αμερικανικού πολεμικού υλικού, που προοριζόταν για το αλβανικό μέτωπο, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις των Άγγλων.
- Εγραψε σε ηλικία 95 ετών την αυτοβιογραφία του: «Ελπίδες – Ενθουσιασμοί, Πόνοι & Απογοητεύσεις».
Το επιστημονικό και ιστορικό αρχείο του Βασίλη Φίλια φυλάσσεται στα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια του Βασίλη Φίλια, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα fanarioton27.org και ένα ντοκιμαντέρ στο αρχείο της ΕΡΤ https://archive.ert.gr/73098/.